sobota, 27 lutego 2016

Scones.

Klasyczne scones podaje się z dżemem i gęstą śmietaną (clotted cream). Z uwagi na charakter tego bloga nie przedstawiam Wam najczęściej zjadanej wersji, tylko nieco odchudzoną. Sposób ten pokazały mi moje przyjaciółki Ania i Justyna, które od pewnego czasu mieszkają w Anglii. Okazał się on bardzo smaczny i oczywiście mniej kaloryczny - dzięki dziewczyny! :)

Składniki (14 bułeczek):
Mąka pszenna typ 550 - 400 g
Masło extra - 100 g
Mleko 0,5% tłuszczu - 175 ml
Jaja kurze - 100 g (2 sztuki)
Proszek do pieczenia - 12 g (1 łyżka)
Cukier - 50 g
Sok z cytryny, szczypta soli

Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik na 220 stopni C.
2. Masło posiekać nożem łącząc z mąką, proszkiem, cukrem i solą.
2. Jajka roztrzepać (np. widelcem), połączyć z taką ilością mleka aby uzyskać 250 ml (pozostałą ilość mleka zostawić do posmarowania bułeczek).
3. Składniki suche i składniki mokre połączyć i uformować ciasto (w razie potrzeby gdy ciasto się zbyt mocno klei można podsypać niewielką ilością mąki). Rozwałkować ciasto na grubość około 
1-1,5 cm i nacinać krążki szklanką.
4. Krążki ułożyć na blaszce posmarowanej masłem a ich wierzch posmarować pozostałą ilością mleka.
5. Piec scones około 15 minut (kontrolując ich kolor przez szybkę piekarnika).

Wskazówki:
- w Anglii scones zjadane są z jam and clotted cream, czyli dżemem i gęstą śmietaną -  ja zastąpiłam śmietanę delikatnym serkiem aby odchudzić to danie
- dodatkiem do scones mogą być także rodzynki, żurawina (dodaje się je do ciasta) lub miód, syrop klonowy (dodaje się je już na upieczoną bułeczkę)
- scones z jam and clotted cream zjadane są często w porze tzw. tea time 
- można zrobić je także z dodatkami słonymi






Wartość odżywcza (1 sztuka):


Przepis wziął udział w akcji:

25 komentarzy:

  1. Cudowne śniadaniowe bułeczki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Hrabina Twoje klimaty? ;)

      Usuń
    2. Ja bym zjadła tak na bogato i kalorycznie, np. dżem ale z bitą śmietaną :) Chyba, że tak nie można^^

      Usuń
  3. Scones nie raz już widziałyśmy na blogach ale jeszcze nie pokusiło nas na tyle aby zrobić własną wersję :D Choć te tutaj prezentują się szczególnie pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Te bułeczki są takie apetyczne. Piekłam dziś podobne w wersji bezglutenowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie aronia - w wersji bezglutenowej są potrzebne nowe przepisy :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię scones. Jednak jeszcze nie jadłam ich w oryginalnej wersji ze śmietaną. Zwykle wybieram dżemik albo masełko lub dodaję bakalie do ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina ja musiałam spróbować jak już mnie namawiali ;)

      Usuń
  6. Nidy nie jadlam scones! Muszę w końcu je zrobić :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Z dżemem i twarożkiem... Perfekcyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. O ja mam takie same filiżaneczki:) Z dżemikiem pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te bułeczki, wyszły ci wspaniałe. Z chęcią bym teraz jedną zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach, ależ śniadanie musi być pyszne z takimi bułeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie lubię śmietany, nigdy sobie nie mogłam wyobrazić, jak oni znaczy Anglicy mogą jeść bułeczki ze śmietaną :) Dużo bardziej wolę Twoją wersję z serkiem.

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie bułeczki z dżemem - idealne na początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne i bardzo apetyczne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. My przeważnie robimy je z przepisu Nigelli:).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...