poniedziałek, 11 stycznia 2016

Fasolada - tradycyjna grecka zupa z fasoli.

Pomimo tego że śniegu jak nie było tak nie ma to i tak ogrzać się można a nawet trzeba, dlatego polecam tą zupę na chłodniejszy dzień.

Składniki (1 porcja):
Fasola mała - 45 g (3 łyżki)
Pomidory w puszce - 100 g (1/4 puszki)
Marchew - 25 g (1/2 małej sztuki)
Seler - 25 g (1 plaster)
Cebula - 15 g (1/4 małej sztuki)
Czosnek - 7 g (1 ząbek)
Ser typu greckiego - opcjonalnie

Przyprawy: pieprz, ostra papryka, kolendra/ pietruszka natka

Wykonanie:
1. Fasolę namocz na kilka godzin i gotuj do miękkości.
2. Obierz i pokrój marchew oraz selera, dodaj do fasoli - ugotuj do miękkości.
3. Cebulę i czosnek obierz, pokrój i zeszklij na oliwie, dodaj do zupy razem z pomidorami.
4. Całość zagotuj, dopraw do smaku.





Wartość odżywcza (1 porcja):


Przepis wziął udział w akcji:

25 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa zupka i niezwykle apetyczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie dopiero co zrobiłam taką bardziej polska fasolową, z kiełbaską zamiast sera feta, tak dla męża, żeby nie marudził. Ale taka też musi być pycha! Wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię z trochę innego przepisu, ale Twoja wersja też mi się podoba. Pyszna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Pracy niewiele, więc można robić na wiele sposobów.

      Usuń
  4. Uwielbiamy w taki sposób się ogrzewać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale się zrobiłam głodna:) Wygląda rewelacyjnie:)
    Cudny, smakowity blog!!!
    moc uścisków na nowy tydzień przesyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś trafiłaś w 100 % w moje gusta bo uwielbiam kuchnię grecką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dzięki. Od Ciebie to usłyszeć to jak miód na uszy ;)

      Usuń
  8. Zdrowie na talerzu to coś, co lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  9. aż się głodna zrobiłam:) Wygląda pysznie!
    Tradycyjnie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda pysznie, grecka kuchnia jest mi obda (jadam tylko sałatkę) więc muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O koniecznie, danie jest na prawdę szybkie i smaczne.

      Usuń
  11. Ciekawy pomysł na inne wykorzystanie fasoli. Masz super blog. Będę wpadał tu częściej. Obserwuję! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, by było szybciej można wykorzystać konserwową - wówczas dodaję mniej soli do potrawy lub w ogóle. Odwiedzam też i Ciebie ;)

      Usuń
  12. Takie zupy lubię. Na pewno by mi smakowała! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. <3 <3 <3 Kocham kuchnię grecką i tę zupę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...