Klasyczne scones podaje się z dżemem i gęstą śmietaną (clotted cream). Z uwagi na charakter tego bloga nie przedstawiam Wam najczęściej zjadanej wersji, tylko nieco odchudzoną. Sposób ten pokazały mi moje przyjaciółki Ania i Justyna, które od pewnego czasu mieszkają w Anglii. Okazał się on bardzo smaczny i oczywiście mniej kaloryczny - dzięki dziewczyny! :)
Składniki (14 bułeczek):
Mąka pszenna typ 550 - 400 g
Masło extra - 100 g
Mleko 0,5% tłuszczu - 175 ml
Jaja kurze - 100 g (2 sztuki)
Proszek do pieczenia - 12 g (1 łyżka)
Cukier - 50 g
Cukier - 50 g
Sok z cytryny, szczypta soli
Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik na 220 stopni C.
2. Masło posiekać nożem łącząc z mąką, proszkiem, cukrem i solą.
2. Jajka roztrzepać (np. widelcem), połączyć z taką ilością mleka aby uzyskać 250 ml (pozostałą ilość mleka zostawić do posmarowania bułeczek).
3. Składniki suche i składniki mokre połączyć i uformować ciasto (w razie potrzeby gdy ciasto się zbyt mocno klei można podsypać niewielką ilością mąki). Rozwałkować ciasto na grubość około
1-1,5 cm i nacinać krążki szklanką.
4. Krążki ułożyć na blaszce posmarowanej masłem a ich wierzch posmarować pozostałą ilością mleka.
5. Piec scones około 15 minut (kontrolując ich kolor przez szybkę piekarnika).
Wskazówki:
- w Anglii scones zjadane są z jam and clotted cream, czyli dżemem i gęstą śmietaną - ja zastąpiłam śmietanę delikatnym serkiem aby odchudzić to danie
- dodatkiem do scones mogą być także rodzynki, żurawina (dodaje się je do ciasta) lub miód, syrop klonowy (dodaje się je już na upieczoną bułeczkę)
- scones z jam and clotted cream zjadane są często w porze tzw. tea time
- można zrobić je także z dodatkami słonymi
Wartość odżywcza (1 sztuka):
Przepis wziął udział w akcji:
Cudowne śniadaniowe bułeczki;)
OdpowiedzUsuńLena przygotuj sobie w wolnej chwili ;)
UsuńWypasione śniadanie :)
OdpowiedzUsuńHrabina Twoje klimaty? ;)
UsuńJa bym zjadła tak na bogato i kalorycznie, np. dżem ale z bitą śmietaną :) Chyba, że tak nie można^^
UsuńScones nie raz już widziałyśmy na blogach ale jeszcze nie pokusiło nas na tyle aby zrobić własną wersję :D Choć te tutaj prezentują się szczególnie pysznie :D
OdpowiedzUsuńSpróbujcie, dzięki dziewczyny! :)
UsuńCudnie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńDziękuje nika :)
UsuńTe bułeczki są takie apetyczne. Piekłam dziś podobne w wersji bezglutenowej :)
OdpowiedzUsuńFajnie aronia - w wersji bezglutenowej są potrzebne nowe przepisy :)
UsuńBardzo lubię scones. Jednak jeszcze nie jadłam ich w oryginalnej wersji ze śmietaną. Zwykle wybieram dżemik albo masełko lub dodaję bakalie do ciasta;)
OdpowiedzUsuńKarolina ja musiałam spróbować jak już mnie namawiali ;)
UsuńNidy nie jadlam scones! Muszę w końcu je zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zrób, zrób Natalie! :)
UsuńZ dżemem i twarożkiem... Perfekcyjnie ;)
OdpowiedzUsuńO ja mam takie same filiżaneczki:) Z dżemikiem pycha
OdpowiedzUsuńUwielbiam te bułeczki, wyszły ci wspaniałe. Z chęcią bym teraz jedną zjadła :-)
OdpowiedzUsuńI ja muszę je zrobić :D
OdpowiedzUsuńAch, ależ śniadanie musi być pyszne z takimi bułeczkami :)
OdpowiedzUsuńNie lubię śmietany, nigdy sobie nie mogłam wyobrazić, jak oni znaczy Anglicy mogą jeść bułeczki ze śmietaną :) Dużo bardziej wolę Twoją wersję z serkiem.
OdpowiedzUsuńNa śniadanie idealne :D
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki z dżemem - idealne na początek dnia :)
OdpowiedzUsuńCudowne i bardzo apetyczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńMy przeważnie robimy je z przepisu Nigelli:).
OdpowiedzUsuń