Przepis zdecydowanie za szybki żeby nie spróbować go przygotować. Wszystko zaczęło się od tego że ugotowałam za dużo ryżu do sajgonek na słodko ;) (ten przepis dodam wkrótce).
Składniki (2 porcje):
Ryż (do sushi) - 60 g (5 łyżek)
Jabłko - 200 g (1 duża sztuka)
Rodzynki suszone - 15 g (1 łyżka)
Cukier dark muscovado - 20 g (2 płaskie łyżki)
Cynamon
Wykonanie:
1. Przygotować ryż jak na opakowaniu, odstawić aby wchłonął wodę.
2. Jabłko pokroić w kostkę, poddusić z dodatkiem rodzynek, jednej łyżeczki cukru i cynamonu.
3. Podduszone jabłka przełożyć do małej miseczki (na dno), a na nie ułożyć ryż i mocno docisnąć.
4. Na wierzch miseczki, na lekko ciepły ryż wysypać cukier i wygładzić łyżką.
5. Całość wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po wyjęciu przyłożyć talerzem, odwrócić i zdjąć miseczkę.
Składniki odżywcze (2 porcje):
Przepis wziął udział w akcji:
Bardzo ciekawa propozycja, z chęcią bym zjadła taki ryż :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko ;)
UsuńFajnie wygląda jak upieczone ciasto.
OdpowiedzUsuńNo, nieźle się scaliło ;)
UsuńRyż do sushi i na zimno - brzmi ciekawie, a deser pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńO dziękuję Hrabina ;)
UsuńUwielbiam jabłka z cynamonem. Deser w sam raz dla mnie;)
OdpowiedzUsuńCieszę się Karolina że to Twoje smaki ;)
UsuńUwielbiam połączenie ryżu z jabłkiem i cynamonem :)
OdpowiedzUsuńTak, ktoś genialnie to wymyślił! ;)
UsuńI nawet wygląda jak porządne ciacho a nie jak ryż :D
OdpowiedzUsuńA no taka zmyłka ;)
UsuńTak ja kocham ryż z jabłkami, że rzuciłabym isę na niego bez zastanowienia.
OdpowiedzUsuńCieszę się Beata - to też moje smaki. Choć wiele osób uważa że rodzynki są zbędne :p
UsuńWpraszam się na taki pyszny deser, wow, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Urszula!
Usuń