niedziela, 21 lutego 2016

Ryż o smaku szarlotki.

Przepis zdecydowanie za szybki żeby nie spróbować go przygotować. Wszystko zaczęło się od tego że ugotowałam za dużo ryżu do sajgonek na słodko ;) (ten przepis dodam wkrótce).

Składniki (2 porcje):
Ryż (do sushi) - 60 g (5 łyżek)
Jabłko - 200 g (1 duża sztuka)
Rodzynki suszone - 15 g (1 łyżka)
Cukier dark muscovado - 20 g (2 płaskie łyżki)
Cynamon

Wykonanie:
1. Przygotować ryż jak na opakowaniu, odstawić aby wchłonął wodę.
2. Jabłko pokroić w kostkę, poddusić z dodatkiem rodzynek, jednej łyżeczki cukru i cynamonu.
3. Podduszone jabłka przełożyć do małej miseczki (na dno), a na nie ułożyć ryż i mocno docisnąć.
4. Na wierzch miseczki, na lekko ciepły ryż wysypać cukier i wygładzić łyżką.
5. Całość wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po wyjęciu przyłożyć talerzem, odwrócić i zdjąć miseczkę.








Składniki odżywcze (2 porcje):


Przepis wziął udział w akcji:

16 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja, z chęcią bym zjadła taki ryż :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda jak upieczone ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryż do sushi i na zimno - brzmi ciekawie, a deser pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jabłka z cynamonem. Deser w sam raz dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam połączenie ryżu z jabłkiem i cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I nawet wygląda jak porządne ciacho a nie jak ryż :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak ja kocham ryż z jabłkami, że rzuciłabym isę na niego bez zastanowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Beata - to też moje smaki. Choć wiele osób uważa że rodzynki są zbędne :p

      Usuń
  8. Wpraszam się na taki pyszny deser, wow, pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...