wtorek, 27 maja 2014

Młoda kapusta z koperkiem

Po długim okresie bez świeżych warzyw i owoców już nie mogłam się doczekać aż w końcu wykorzystam ten przepis. Owszem nie raz robiłam już młodą kapustę na mleku, jednak z dodatkiem koperku nigdy i żałuję, bo to teraz mój ulubiony dodatek do drugiego dania :) Spróbujcie sami!

Składniki:
150 g młodej kapusty
100 g (2/3 filiżanki) mleka 1,5 % tłuszczu
15 g (1/3 małej szt.) cebuli
5 g (1 łyżeczka) oleju rzepakowego
5 g (1 łyżka) kopru ogrodowego

Wykonanie:
1. Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju.
2. Kapustę posiekałam, dodałam do cebuli.
3. Zalałam mlekiem i odrobiną wody, dusiłam do miękkości.
4. Koperek posiekałam i posypałam  gotową kapustę. Doprawiłam solą i pieprzem.

Wartość odżywcza:
Energia - 162 kcal
Białko - 7 g
Tłuszcz - 7 g
Węglowodany - 22 g






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...