Cudownie dostać koszyczek słodkich, ledwo co zebranych pomidorków koktajlowych. Uwielbiam takie podarunki ;) Poza tym że pomidorki chrupałam przy każdym posiłku
to jeszcze postanowiłam wykorzystać je do tarty.
Podczas przygotowywania tarty nie wysilam się zbytnio ze składnikami. Jest to danie, do którego komponuje farsz z produktów dostępnych w lodówce. Tym razem do połączenia pomidorków
dodałam ser typu Feta.
Składniki (na 6 porcji):
Na ciasto:
Masło extra - 150 g (3/4 kostki)
Mąka pszenna typ 550 - 250 g (1,5 szklanki)
Jajo kurze całe - 50 g (1 sztuka)
Sól - szczypta
(groch, fasola do obciążenia ciasta)
Na farsz:
Jajo kurze całe - 100 g (2 sztuki)
Ser typu Feta - 200 g (3/4 kostki)
Pomidory koktajlowe - 250 g (kilkanaście sztuk)
Przyprawy (dowolnie): czosnek, zioła prowansalskie, cząber, pietruszka
Wykonanie:
Ciasto:
1. Masło, mąkę i jajo przekładam do miski, dokładnie mieszam składniki ręką, a następnie szybko zagniatam.
2. Formę do (26 cm) tarty lekko smaruję masłem. Zagniecione ciasto rozwałkowuje i układam w formie formując brzegi (tak aby farsz nie wypłynął). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do lodówki
na 10 - 15 minut.
3. Wyciągam ciasto z lodówki, układam folię lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypuję groch aby obciążyć ciasto. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach C.
Farsz:
1. Jaja wbijam do miski, ser Feta wkrawam do jajek, dodaje zioła i łączę składniki.
2. Gotowy farsz przekładam na zrumienione ciasto (usuwając wcześniej papier z grochem), nadziewam pomidorkami.
4. Całość zapiekam ponownie, tym razem ok. 20 - 30 minut w 180 stopniach C.
Ten przepis wziął udział w akcji:
Link do akcji: Warzywapsiankowate
Ale ślicznie wygląda z tymi pomidorkami! :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńWygląda jak prawdziwe dzieło sztuki!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com
Jejku jak to pięknie wygląda! Super te pomidorki na górze. :-)
OdpowiedzUsuńTe maleństwa można wrzucać w całości :)
OdpowiedzUsuńBajeczna!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione skladniki. Pysznosci! I pieknie zdjecia.
OdpowiedzUsuńDzięki Ola oops!! i Olga Pi :)
UsuńWygląda wyjątkowo. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuńmopswkuchni dziękuję za zaproszenie. Przepis zgłoszony do akcji :)
UsuńWygląda doskonale i na pewno tak samo smakuje. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej, prosiłabym tylko o oznaczenie banerkiem konkretnego wpisu.
Dziękuję. Powinno już być ok :)
UsuńJest ok. Miłego dnia :)
UsuńTarta jest bardzo smaczna. Polecam!
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
OdpowiedzUsuń