wtorek, 8 września 2015

Tarta z pomidorami i serem Feta.

Cudownie dostać koszyczek słodkich, ledwo co zebranych pomidorków koktajlowych. Uwielbiam takie podarunki ;) Poza tym że pomidorki chrupałam przy każdym posiłku 
to jeszcze postanowiłam wykorzystać je do tarty.
Podczas przygotowywania tarty nie wysilam się zbytnio ze składnikami. Jest to danie, do którego komponuje farsz z produktów dostępnych w lodówce. Tym razem do połączenia pomidorków 
dodałam ser typu Feta.

Składniki (na 6 porcji):

Na ciasto:
Masło extra - 150 g (3/4 kostki)
Mąka pszenna typ 550 - 250 g (1,5 szklanki)
Jajo kurze całe - 50 g (1 sztuka)
Sól - szczypta
(groch, fasola do obciążenia ciasta)

Na farsz:
Jajo kurze całe - 100 g (2 sztuki)
Ser typu Feta - 200 g (3/4 kostki)
Pomidory koktajlowe - 250 g (kilkanaście sztuk)
Przyprawy (dowolnie): czosnek, zioła prowansalskie, cząber, pietruszka

Wykonanie:

Ciasto:
1. Masło, mąkę i jajo przekładam do miski, dokładnie mieszam składniki ręką, a następnie szybko zagniatam.
2. Formę do (26 cm) tarty lekko smaruję masłem. Zagniecione ciasto rozwałkowuje i układam w formie formując brzegi (tak aby farsz nie wypłynął). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do lodówki
 na 10 - 15 minut.
3. Wyciągam ciasto z lodówki, układam folię lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypuję groch aby obciążyć ciasto. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach C.

Farsz:
1. Jaja wbijam do miski, ser Feta wkrawam do jajek, dodaje zioła i łączę składniki.
2. Gotowy farsz przekładam na zrumienione ciasto (usuwając wcześniej papier z grochem), nadziewam pomidorkami.
4. Całość zapiekam ponownie, tym razem ok. 20 - 30 minut w 180 stopniach C.







Wartość odżywcza:

Ten przepis wziął udział w akcji:

              
                                                Link do akcji: Warzywapsiankowate

15 komentarzy:

  1. Ale ślicznie wygląda z tymi pomidorkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku jak to pięknie wygląda! Super te pomidorki na górze. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te maleństwa można wrzucać w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione skladniki. Pysznosci! I pieknie zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wyjątkowo. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mopswkuchni dziękuję za zaproszenie. Przepis zgłoszony do akcji :)

      Usuń
  7. Wygląda doskonale i na pewno tak samo smakuje. :)
    Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej, prosiłabym tylko o oznaczenie banerkiem konkretnego wpisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarta jest bardzo smaczna. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...