czwartek, 18 września 2014

Wegetarianskie burgery z cukinii

Składniki (2 porcje):
300 g (1 duża szt.) cukinii
50 g (1 mała szt.) cebuli
30 g (2 łyżki) mąki kukurydzianej
50 g (1 szt.) jaja kurzego
20 g (2 łyżki) oleju rzepakowego
Przyprawy: kminek mielony, cząber, papryka ostra, pieprz, szczypta soli

 Wykonanie:
1. Cukinię trę na dużych oczkach (bez pestek) i odciskam z nadmiaru wody.
2. Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na 1 łyżeczce oleju. Łączę ze startą cukinią.
3. Do cukinii i cebuli dodaję mąkę, jajo i przyprawy.
4. Nakładam łyżką na rozgrzany olej rzepakowy i smażę z obu stron.

Wartość odżywcza (1 porcji):
Energia - 175 kcal
Białko - 5,5 g
Tłuszcz - 12,5 g
Węglowodany - 17,5 g








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...