wtorek, 9 września 2014

Wegetariański pasztet z cukinii

Tym razem cukinia wylądowała w piekarniku w postaci pasztetu. Jest przepyszny i można go jeść bez żadnych dodatków. Pomińmy więc chleb i zjedzmy pasztet z cukinii na ciepło lub na zimno.

Składniki (8 porcji):
500 g (2 średnie szt.) cukinii
200 g (4 szt.) jaja kurze
300 g (2 średnie szt.) cebuli
150 g (1 średnia szt.) marchwi
50 g (4 łyżki) oleju rzepakowego
50 g (4 łyżki) bułki tartej
30 g (2 plastry) sera żółtego 
przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, sól

Wykonanie:
1. Cukinię i marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
2. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić, połączyć z cukinią i marchwią. 
3. Dodać resztę składników, przyprawy i dokładnie wymieszać.
4. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 60 min.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia - 140 kcal
Białko - 5,5 g
Tłuszcz - 9,5 g
Węglowodany - 10 g






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...