wtorek, 18 lutego 2014

Puszysty omlet na słono

Składniki na omlet z dwóch jaj (1 porcja):
2 szt. (100 g) jaja kurze
(starajmy się wybierać z wolnego wybiegu)
1 łyżeczka (6 g) mąki żytniej, typ 1850
1/2 łyżeczki (3 g) masła klarowanego



Moje dodatki do omleta:
1 łyżeczka (6 g) oliwy z oliwek
1/2 szt. (25 g) małej cebuli
1/2 opakowania (200 g) pomidorów w puszce 
1 cienki plasterek (15 g) sera Edamskiego (opcjonalnie)
1/4 szt (35 g) awokado
5 małych szt. (15 g) oliwek zielonych marynowanych
Przyprawy: bazylia, płatki chilli, przeprz świeżo mielony

Omlet z dodatkami
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 PORCJA):
Energia - 345kcal
Białko - 17,5 g
Tłuszcz - 26 g
Węglowodany - 15 g

Wykonanie:
1. Białko ubij na sztywną pianę, połącz z mąką i żółtkiem.
2. Rozgrzej masło na patelni, wlej masę na omlet, usmaż z obu stron (po ok. 2 - 3 minuty).

1. Oliwę z oliwek rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę - zrumienić.
2. Dodać pomidory z puszki, zagotować. 
3. Sos z pomidorów i cebuli z dodatkiem przypraw wylej na omlet.
4. Na wierzch omleta pokrój oliwki, awokado oraz zetrzyj ser.

Smacznego!








Jaki omlet wolicie, na słodko, czy na słono?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...