sobota, 8 lutego 2014

Francuska zupa cebulowa



















Składniki na 2 porcje.
Przyprawy
szczypta soli, świeżo zmielony pieprz, tymianek


Wykonanie:

1. Cebulę pokroić w plasterki, zrumienić w garnku na maśle 
(najlepiej wybrać klarowane).
2. Czosenk posiekać, dodać do cebuli, zrumienić.
3. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę, dodać do cebuli, 
zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
4. Zupę zmiksować, skropić oliwą z oliwek, przelać do żaroodpornych misek.
Na wierzchu ułożyć chleb, posypać startym serem.
5. Zapiekać ok. 5 min. aż ser się roztopi.

Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...