niedziela, 17 stycznia 2016

Lunch box - brukselka z wędliną.

No i jak to w niedzielę bywa, menu na kolejny tydzień przygotowuję dla siebie. Tym razem uśmiechnęła się do mnie w sklepie ta mała, więc wrzuciłam ją do gotowania i mój lunch box na poniedziałek zaplanowany ;)
Zamiast boczku użyj szynki drobiowej - wówczas obniżysz kaloryczność dania prawie o połowę.

Składniki (1 porcja):
Brukselka - 200 g
Chudy boczek - 15 g (1 plasterek)
Cebula - 15 g (2 plastry)
Czosnek - 5 g (1 mały ząbek)
Masło klarowane - 5 g (1 płaska łyżeczka)

Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy

Wykonanie:
1. Boczek kroję na mniejsze kawałki podsmażam na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
2. Cebulę i czosnek obieram, kroję, podsmażam na patelni po boczku z dodatkiem masła.
3. Gotuję brukselkę, przekładam na patelnię, obtaczam w dodatkach, doprawiam do smaku.






Na zdjęciu znajdują się dwie porcje.

Wartość odżywcza (1 porcja): 


22 komentarze:

  1. Nie za bardzo lubię brukselkę. Ale może tak podana by mi posmakowała. Ja pamiętam brukselkę z przedszkola i aż mam złe wspomnienia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też miałam, ale już od pewnego czasu traktuje ją inaczej :)

      Usuń
  2. Zawsze lubiłyśmy brukselkę a w takim wydaniu szczególnie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewelinka to ja Cie zapraszam do siebie z taką pyszna brukselką.
    Udanego dnia i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie idealna propozycja! ;) Już robię i lecę!

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Brukselka! Kiedyś jej nie lubiłam i zawsze zostawiałam na talerzu, a dziś chętnie bym jej spróbowała w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też już się przekonałam do niej :)

      Usuń
  5. W takim wydaniu bardzo lubię brukselkę. Danie wygląda niezwykle apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo tu u Ciebie ładnie. Tak przejrzyście :) Ja też gotuję fit, staram się zdrowo żyć, a Twój blog na pewno mi w tym pomoże :)

    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze, jakoś tak nie przepadam za brukselką :/ ale może w takim zestawieniu lepiej by mi wchodziła...Patrząc na twoje zdjęcia trochę nabieram na nią ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda to fantastycznie i uświadamia mi, że dawno nie jadłam brukselki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ajajaj, narobiłaś mi smaka na to! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biorę do Ciebie w takim razie, zjemy przed Twoimi wypiekami ;)

      Usuń
  10. Mmm... to ja poproszę taki lunch box! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Brukselka to mój koszmar z dzieciństwa... :D Ale mama podawała mi ją taką bez niczego. Z boczusiem i na maśle może być całkiem znośna. ;) A jeszcze, że tylko 250 kcal... Zachęciłaś mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i super! Taka brukselka smakuję inaczej niż ta z dzieciństwa ;)

      Usuń
  12. Uwielbiam brukselkę ! zabieram przepis i idę na zakupy :) Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  13. I kolejny przepis trafiający wprost do mojego serca...a właściwie chyba żołądka ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...