środa, 19 lutego 2014

Pełnoziarniste kopytka

Mąkę pszenną w klasycznych kopytkach zastąpić mąką żytnią? Czy to będzie smaczne?
A i owszem!  Dodatkowo wzbogacimy je w witaminy z grupy B.
Spróbujcie :)
Proste i szybkie, najlepiej jeśli zostanie odrobina ziemniaków z obiadu, wówczas do dzieła!

Składniki (1 porcja):
2 małe (100 g) ugotowane ziemniaki
3 płaskie łyżki (35 g) mąki żytniej typ 1850
1/2 sztuki (25 g) jaja kurzego 
Przyprawy: szczypta soli

Wykonanie:
1. Ziemniaki dokładnie wymieszaj z mąką i jajem.
2. Z ciasta uformuj wałki i pokrój kopytka.
3. Wrzucaj na wrzącą wodę, gotuj aż wypłyną na powierzchnię.
4. Zjedz z sosem pomidorowym lub jogurtowym z czosnkiem.


SKŁADNIKI ODŻYWCZE:
Energia - 207 kcal
Białko - 7 g
Tłuszcz - 3 g
Węglowodany - 42 g












2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Celina Borkowska10 marca 2019 13:25

    Nie wiem jaka jest magia w kopytkach, ale uwielbiam je jeść w każdej postaci. Mi najbardziej smakują takie odsmażane i jestem zdania że nie ma lepszych. Bardzo mi smakują z przepisów https://basiazsercem.pl/ gdyż wiem jak bardzo ważną rzecz odgrywa tutaj mąka i jej rodzaj.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...