W dzisiejszym poście chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszne, lekkie racuszki z kaszy manny z dodatkiem sosu z rabarbaru. Racuszki te możemy przygotować na śniadanie, obiad lub kolację. Z powodzeniem zastąpią nam monotonne kanapki z serem czy wędliną. Przygotujcie je dla swoich bliskich i podzielcie się informacją czy smakowały. No to zaczynamy :)
RACUSZKI Z KASZY MANNY Z SOSEM Z RABARBARU
Składniki:
3 łyżki kaszy manny
1 szklanka mleka
1 jajo
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 laski rabarbaru
1/2 łyżeczki cukru pudru lub cynamon
Wykonanie:
- Połowę mleka zagotuj, resztę wymieszaj z kaszą manną. Gdy mleko się zagotuje, dodaj kaszę mannę i ponownie zagotuj. Odstaw do wystygnięcia.
- Gdy masa na racuszki ostygnie, dodaj żółtko. Białko ubij i delikatnie połącz z masą z kaszy manny.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj łyżką masę, usmaż racuszki z obu stron.
- W oddzielnym garnku ugotuj obrany i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar (ok. 5 - 8 min.), a następnie zmiksuj.
- Gotowe racuszki przełóż na talerz, polej sosem z rabarbaru i oprósz cukrem pudrem lub cynamonem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz