niedziela, 15 września 2013

Zapiekany bakłażan faszerowany.

Zapraszam do przygotowania pysznego bakłażana zapiekanego z ryżem i serem mozzarella z dodatkiem suszonych pomidorów.

Składniki (na 1 porcję):
1/2 bakłażana 
1/2 czerwonej cebuli
2 plastry suszonego pomidora (lub 1 świeży)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 plasterki sera mozzarella

Sposób wykonania:
1. Bakłażana przekrój na pół, posyp solą i odstaw na ok. 15-20 minut. Następnie opłucz bakłażana pod wodą i dokładnie osusz. 
2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oleju rzepakowym.
3. Ryż ugotuj na sypko, a następnie połącz z cebulą i pokrojonymi drobno plastrami pomidora suszonego.
4. Farszem napełnij bakłażana a następnie zapiecz ok. 30 min.
5. Pod koniec pieczenia ułóż na wierzch ser mozzarella aby lekko się roztopił.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...