niedziela, 8 września 2013

Pesto z orzechami włoskimi.

Jego gorzki smak nie każdemu przypada do gustu, jednak odpowiednie zestawienie w potrawach dostarczy porcję witamin i minerałów. Orzech włoski zawiera bowiem znaczną ilość witaminy E, która jest antyutleniaczem walczącym z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy starzenia się. Bogaty jest także w magnez, który odgrywa pozytywna rolę w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Jednak na największą uwagę zasługują obecne w orzechach kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone, obniżające stężenie cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). 
Obecność w naszym menu orzecha włoskiego zdecydowanie podniesie ilość błonnika pokarmowego, korzystnego dla pracy jelit.

Wersja pesto, którą przygotowuje, wówczas gdy mam dostęp do świeżych orzechów

Pesto z orzechami włoskimi

Składniki (2 porcje):

3 łyżki oliwy z oliwek
pół doniczki liści bazylii
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka startego sera żółtego
1/2 ząbka czosnku
opcjonalnie: 1 łyżeczka nasion słonecznika

Całość miksujemy :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...