Jego gorzki smak nie każdemu
przypada do gustu, jednak odpowiednie zestawienie w potrawach dostarczy porcję
witamin i minerałów. Orzech włoski zawiera bowiem znaczną ilość witaminy E,
która jest antyutleniaczem walczącym z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za
procesy starzenia się. Bogaty jest także w magnez, który odgrywa pozytywna rolę
w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Jednak na największą uwagę zasługują
obecne w orzechach kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone,
obniżające stężenie cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu).
Obecność w
naszym menu orzecha włoskiego zdecydowanie podniesie ilość błonnika
pokarmowego, korzystnego dla pracy jelit.
Wersja pesto, którą przygotowuje, wówczas gdy mam dostęp do świeżych orzechów
Pesto z orzechami włoskimi
Składniki (2 porcje):
3 łyżki oliwy z oliwek
pół doniczki liści bazylii
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka startego sera żółtego
1/2 ząbka czosnku
opcjonalnie: 1 łyżeczka nasion słonecznika
Całość miksujemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz