poniedziałek, 7 grudnia 2015

Zupa z fasolą Jaś.

Propozycja na zimową/ świąteczną zupę z fasolą Jaś w dzisiejszym wpisie. Uwielbiam tą zupę (zresztą jak każdą! ;). Jak będę robić ją następnym razem, pokażę drugą wersję (z kluseczkami) - taka opcja to wspomnienie z dzieciństwa.

Składniki:
Fasola Jaś - 60 g (1/4 szklanki)
Marchew - 50 g (1 mała sztuka)
Cebula - 25 g (1/2 małej sztuki)
Mąka pszenna typ 550 - 3 g (1/2 łyżeczki)

Przyprawy: majeranek, pieprz, pietruszka natka, sól - szczypta

Wykonanie:
1. Fasolę moczyć w wodzie przez całą noc, a następnie gotować do miękkości 
(w razie potrzeby dolewać wody).
2. Marchew i cebulę pokroić lub zetrzeć na tarce, dodać do fasoli w połowie gotowania i również ugotować.
3. Zupę zaciągnąć mąką połączoną z wywarem z zupy i dodać przyprawy.





Wartość odżywcza:



8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...