Propozycja na zimową/ świąteczną zupę z fasolą Jaś w dzisiejszym wpisie. Uwielbiam tą zupę (zresztą jak każdą! ;). Jak będę robić ją następnym razem, pokażę drugą wersję (z kluseczkami) - taka opcja to wspomnienie z dzieciństwa.
Składniki:
Fasola Jaś - 60 g (1/4 szklanki)
Marchew - 50 g (1 mała sztuka)
Cebula - 25 g (1/2 małej sztuki)
Mąka pszenna typ 550 - 3 g (1/2 łyżeczki)
Przyprawy: majeranek, pieprz, pietruszka natka, sól - szczypta
Wykonanie:
1. Fasolę moczyć w wodzie przez całą noc, a następnie gotować do miękkości
(w razie potrzeby dolewać wody).
2. Marchew i cebulę pokroić lub zetrzeć na tarce, dodać do fasoli w połowie gotowania i również ugotować.
3. Zupę zaciągnąć mąką połączoną z wywarem z zupy i dodać przyprawy.
Wartość odżywcza:
Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńI jest smaczna ;) Ja przepadam!
UsuńZupa wygląda bardzo apetycznie. Bardzo takie lubię :))
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych, może przez to że nie jem tak często jak... pomidorową ;)
UsuńCudowna! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją! :)
UsuńUwielbiam zupki. Pysznie wygląda twoja propozycja :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupki. Pysznie wygląda twoja propozycja :-)
OdpowiedzUsuń