wtorek, 24 listopada 2015

Fit tarta z twarogiem/ Z jabłkami.

Dzisiaj proponuję tartę fit, a dlatego fit że zamiast sera macsarpone użyłam sera twarogowego 
obniżając kaloryczność całej tarty o 1500 kcal!!!
Nawet jeśli użyłabym do tego przepisu o połowę mniej sera mascarpone, czyli 250 gram (zamiast 500 g) 
to i tak przy serze twarogowym oszczędzam 400 kcal!!! To OGROMNA różnica.

Składniki (na 10 porcji):

Na ciasto:
Masło extra - 150 g (3/4 kostki)
Mąka pszenna typ 550 - 250 g (1,5 szklanki)
Jajo kurze całe - 50 g (1 sztuka)
Cukier puder - 5 g (1 łyżeczka)

(groch, fasola do obciążenia ciasta)

Na masę:
Ser twarogowy zmielony - 500 g (1 małe opakowanie)
Cukier puder - 50 g (5 płaskich łyżek)
Budyń śmietankowy - 45 (3 łyżki)
Jajo kurze całe - 50 g (1 sztuka)
Jabłka - 300 g (2 średnie sztuki)
Miód - 30 g (2 łyżki)

Przyprawy: cynamon

Wykonanie:

Ciasto:
1. Zimne masło, mąkę i jajo przekładam do miski, dokładnie mieszam składniki ręką, 
a następnie szybko zagniatam.
2. Formę do (26 cm) tarty lekko smaruję masłem. Zagniecione ciasto rozwałkowuje i układam w formie formując brzegi (tak aby farsz nie wypłynął). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do lodówki
 na 10 - 15 minut.
3. Wyciągam ciasto z lodówki, układam folię lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypuję groch aby obciążyć ciasto. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach C.

Masa:
1. Ser twarogowy łączę dokładnie z cukrem pudrem, wlewam na upieczoną tartę i zapiekam 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Jabłka ścieram na tarce, podduszam w garnku z cynamonem, dodaję miód, całość mieszam.
3. Gotowe jabłka z miodem przekładam na upieczoną z masą tartę i zapiekam jeszcze około 15 min.







Wartość odżywcza (1 porcja):





Moje wypieki. Wielki powrótZdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...