sobota, 10 października 2015

Tarta z pomidorami i szynką.

Składniki (na 6 porcji):

Na ciasto:
Masło extra - 130 g (ok. 3/4 kostki)
Mąka pszenna typ 550 - 230 g (1,3 szklanki)
Jajo kurze całe - 50 g (1 sztuka)
Sól - szczypta
(groch, fasola do obciążenia ciasta)

Na farsz:
Jajo kurze całe - 100 g (2 sztuki)
Ser żółty pełnotłusty (np. Edamski, Gouda) - 50 g (3 łyżki)
Pomidory - 300 g (kilkanaście sztuk)
Przyprawy (dowolnie): czosnek, zioła prowansalskie, cząber, pietruszka, pieprz ziołowy, pomidory suszone

Wykonanie:

Ciasto:
1. Masło, mąkę i jajo przekładam do miski, dokładnie mieszam składniki ręką, a następnie szybko zagniatam.
2. Formę do (26 cm) tarty lekko smaruję masłem. Zagniecione ciasto rozwałkowuje i układam w formie formując brzegi (tak aby farsz nie wypłynął). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do lodówki
 na 10 - 15 minut.
3. Wyciągam ciasto z lodówki, układam folię lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypuję groch aby obciążyć ciasto. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach C.

Farsz:
1. Jaja wbijam do miski, ser żółty ścieram do jajek, dodaje pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę,
 zioła i łączę składniki.
2. Gotowy farsz przekładam na zrumienione ciasto (usuwając wcześniej papier z grochem), nadziewam pomidorkami.
4. Całość zapiekam ponownie, tym razem ok. 20 - 30 minut w 180 stopniach C.






Wartość odżywcza:


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...