niedziela, 11 października 2015

Herbata z imbirem i gruszką.

Nadchodzą chłodniejsze dni więc podrzucam przepis na rozgrzewającą 
herbatę z wykorzystaniem imbiru. Dołączyłam oczywiście miód oraz cytrynę. 
Plastry soczystej gruszki powędrowały na koniec. 
Mmmmmyyyyyy... pysznie i cieplutko.

Składniki (na 2 herbaty):

Napar z herbaty na ok. 500 ml (2 kubki)
Miód pszczeli - 20 g (2 łyżki)
Sok z cytryny - 50 g (1/2 małej sztuki)
Imbir, świeżo starty - 20 g (2 łyżki)
Gruszka - 100 g (kilka plastrów)

Wykonanie:

1. Zaparzam czarną herbatę. 
2. Imbir ścieram na tarce, mieszam dokładnie z miodem i sokiem z cytryny. Łączę z naparem z herbaty.
3. Do imbirowej herbaty wkrawam plastry gruszki.


Smakuje wybornie na ciepło jak i na zimno.





 Wartość odżywcza:


3 komentarze:

  1. A jakieś herbaty używacie herbaty jako bazy do tego przepisu? Z teekanne są już imbirowe. Lepiej taką czy zwykłą czarną?

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uzywam earl grey lemon with vitamin c z teekanne http://www.teekanne.pl/shop/herbata-czarna/332-earl-grey-lemon-5901086005123 ale moze wykorzytsac jakiejkolwiek czarnej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...