Składniki (na 6 porcji):
Na ciasto:
Masło extra - 130 g (ok. 3/4 kostki)
Mąka pszenna typ 550 - 230 g (1,3 szklanki)
Jajo kurze całe - 50 g (1 sztuka)
Sól - szczypta
(groch, fasola do obciążenia ciasta)
Na farsz:
Jajo kurze całe - 100 g (2 sztuki)
Ser żółty pełnotłusty (np. Edamski, Gouda) - 50 g (3 łyżki)
Pomidory - 300 g (kilkanaście sztuk)
Przyprawy (dowolnie): czosnek, zioła prowansalskie, cząber, pietruszka, pieprz ziołowy, pomidory suszone
Wykonanie:
Ciasto:
1. Masło, mąkę i jajo przekładam do miski, dokładnie mieszam składniki ręką, a następnie szybko zagniatam.
2. Formę do (26 cm) tarty lekko smaruję masłem. Zagniecione ciasto rozwałkowuje i układam w formie formując brzegi (tak aby farsz nie wypłynął). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do lodówki
na 10 - 15 minut.
3. Wyciągam ciasto z lodówki, układam folię lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypuję groch aby obciążyć ciasto. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach C.
Farsz:
1. Jaja wbijam do miski, ser żółty ścieram do jajek, dodaje pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę,
zioła i łączę składniki.
2. Gotowy farsz przekładam na zrumienione ciasto (usuwając wcześniej papier z grochem), nadziewam pomidorkami.
Prezentuje się to niezwykle smakowicie, a do tego jakie zdrowe!
OdpowiedzUsuńOj, pycha, pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszności, palce lizać ! :)
OdpowiedzUsuńPychota! :)
OdpowiedzUsuń