wtorek, 8 września 2015

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego.

"Twarogowe FITrufle".

Składniki:

Ser twarogowy półtłusty - 100 g (0,5 małej kostki)
Mleko pełne, w proszku - 25 g (2,5 łyżki)
Owoce goji (lub rodzynki) - 3 g (0,5 łyżeczki)
Miód pszczeli - 30 g (2 łyżki)
Cukier puder - 3 g (0,5 łyżeczki)
Kakao - 3 g (0,5 łyżeczki)


Wykonanie:

1. Ser twarogowy mieszam dokładnie z mlekiem w proszku i miodem przy pomocy łyżki. 
2. Przy pomocy łyżeczki napieram porcję FitTrufli, przekładam na dłoń, robię wgłębienie palcem, wkładam owoc goji lub rodzynkę i obtaczam masą mleczno - twarogową.
3. Uformowane FitTrufle obtaczam raz w cukrze pudrze, raz w kakao.
4. Gotowe FitTrufle układam na talerzyku i wstawiam do lodówki na kilka godzin (można na noc).
5. FitTrufle zjadam na śniadanie lub zabieram ze sobą do pudełeczka 
(można do pojemnika na zimne przekąski).

"Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są źródłem cennego wapnia odpowiedzialnego za właściwy rozwój kości."










Wartość odżywcza:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...