piątek, 7 sierpnia 2015

Dzienny jadłospis o obniżonej kaloryczności.

Wiele osób podczas rozmów ze mną tłumaczy, że nie wie jak komponować posiłki,
 jak łączyć produkty i co pasuje do czego. Chcecie aby Wasz jadłospis był dobrze zbilansowany 
ale nie wiecie jak to zrobić aby nie doprowadzić do braków witamin 
czy cennych składników mineralnych.
W dniu dzisiejszym podpowiadam jak ułożyć zdrowe posiłki, jak wykorzystać 
sezonowe warzywa i owoce tak aby zaspokoić potrzeby organizmu 
na cenne składniki odżywcze.

Poniższy jadłospis zawiera pięć zbilansowanych posiłków. Jak ustalić je w równych odstępach w ciągu dnia? Dowiesz się z kolejnego wpisu. Całość jadłospisu dziennego przeznaczonego dla osoby średnio aktywnej (do trzech treningów w tygodniu) to: 
1700 kcal, 66 g białka, 49 g tłuszczu i 279 g węglowodanów.

I śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku z truskawkami.
Płatki gotuję na mleku około 3-4 minut, wkrawam do nich owoce.

II śniadanie: Kefir z czarnymi jagodami.
Kefir mieszam dokładnie z miodem, dokładam owoce. II śniadanie przygotowuję w pudełku lub słoiczku i zabieram ze sobą do pracy. 





Obiad: Burgery z soczewicy czerwonej, ryż z brokułem, surówka.
Soczewicę gotuję, łączę z pokrojoną cebulką, surowym jajkiem, formuję burgery i piekę na blaszce posmarowanej olejem.
Ryż gotuję, a w połowie dodaję brokuła pokrojonego na mniejsze kawałki.
Przygotowuję szybką surówkę - tutaj pomidor.



Podwieczorek: Koktajl brzoskwiniowy z nasionami Chia.
Nasiona namaczam około 30 minut w mleku, a następnie miksuję z brzoskwinią.

Kolacja: Młode ziemniaki zapiekany z cukinią.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...