Wiele osób podczas rozmów ze mną tłumaczy, że nie wie jak komponować posiłki,
jak łączyć produkty i co pasuje do czego. Chcecie aby Wasz jadłospis był dobrze zbilansowany
ale nie wiecie jak to zrobić aby nie doprowadzić do braków witamin
czy cennych składników mineralnych.
W dniu dzisiejszym podpowiadam jak ułożyć zdrowe posiłki, jak wykorzystać
sezonowe warzywa i owoce tak aby zaspokoić potrzeby organizmu
na cenne składniki odżywcze.
Poniższy jadłospis zawiera pięć zbilansowanych posiłków. Jak ustalić je w równych odstępach w ciągu dnia? Dowiesz się z kolejnego wpisu. Całość jadłospisu dziennego przeznaczonego dla osoby średnio aktywnej (do trzech treningów w tygodniu) to:
1700 kcal, 66 g białka, 49 g tłuszczu i 279 g węglowodanów.
I śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku z truskawkami.
Płatki gotuję na mleku około 3-4 minut, wkrawam do nich owoce.
II śniadanie: Kefir z czarnymi jagodami.
Kefir mieszam dokładnie z miodem, dokładam owoce. II śniadanie przygotowuję w pudełku lub słoiczku i zabieram ze sobą do pracy.
Obiad: Burgery z soczewicy czerwonej, ryż z brokułem, surówka.
Soczewicę gotuję, łączę z pokrojoną cebulką, surowym jajkiem, formuję burgery i piekę na blaszce posmarowanej olejem.
Ryż gotuję, a w połowie dodaję brokuła pokrojonego na mniejsze kawałki.
Przygotowuję szybką surówkę - tutaj pomidor.
Podwieczorek: Koktajl brzoskwiniowy z nasionami Chia.
Nasiona namaczam około 30 minut w mleku, a następnie miksuję z brzoskwinią.
Kolacja: Młode ziemniaki zapiekany z cukinią.
Super pyszny zestaw, podobają mi się te burgery :-)
OdpowiedzUsuńSą niezłe ;)
OdpowiedzUsuń22 year-old Speech Pathologist Aarika Klejin, hailing from Sioux Lookout enjoys watching movies like Los Flamencos and Foraging. Took a trip to Kenya Lake System in the Great Rift Valley and drives a Duesenberg SJ Speedster "Mormon Meteor". odsylacz
OdpowiedzUsuń