sobota, 7 czerwca 2014

Truskawkowe szaleństwo

Kolejny przepis z truskawkami w roli głównej. 
Pyszne, puszyste racuszki jogurtowe oczywiście z truskawkami :) Wykonanie nie jest trudne - łączysz wszystkie składniki i smażysz, dlatego zrób te racuszki. Może dzisiaj na obiad?

Składniki (8 racuszków - 2 porcje):
150 g (1 mała szt) jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 
100 g truskawek
50 g (1 szt.) jaja kurzego
10 g (2 łyżeczki) oleju rzepakowego
40 g (3 łyżki) mąki pszennej
40 g (3 łyżki) mąki żytniej 
ewentualnie: cukier, cynamon do posypania racuszków

Wykonanie:
1. Jogurt naturalny łączę z mąką i jajem.
2. Olej rzepakowy rozgrzewam na patelni.
3. Nakładam łyżką porcje racuszków, smażę z obu stron na niewielkim ogniu.
4. Kroję truskawki na mniejsze kawałki i układam na racuszkach.

Wartość odżywcza (8 racuszków - 2 porcje):
Energia - 530 kcal
Białko - 21 g
Tłuszcz - 19 g
Węglowodany - 74 g







czwartek, 5 czerwca 2014

Zupa z młodej kapusty i ziemniaków

Świeża kapusta, ziemniaczki, świeży koperek prosto z ogrodu... Jak tylko masz chwilkę przygotuj tą zupę - myślę że Ci posmakuje jeśli jeszcze nie miałaś/ -eś możliwości spróbować.

Składniki (4 - 5 porcji):
400 g (4 duże szt.) młodych ziemniaków
400 g (1/4 główki) młodej kapusty
100 g włoszczyzny
100 g (2/3 filiżanki) mleka 2% tłuszczu (lub mniej jeśli wolisz)
50 g (1 mała szt.) cebuli
12 g (1 łyżka) oliwy z oliwek
5 g (1 łyżka) koperku
Przyprawy: szczypta soli, pieprz

Wykonanie:
1. Cebulę obieram, siekam, wrzucam na rozgrzaną oliwę.
2. Do zeszklonej cebuli dodaję poszatkowaną młodą kapustę, mieszam, zalewam wodą.
3. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, dodaję do kapusty.
4. Całość gotuję do miękkości, pod koniec zabielam mlekiem i doprawiam szczyptą soli i pieprzem.
5. Koperek siekam i dekoruję zupę.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia - 130 kcal
Białka - 4 g
Tłuszcz - 4 g
Węglowodany - 23 g










środa, 4 czerwca 2014

Zupa "nic"

Niezbyt skomplikowany przepis do przygotowania gdy masz max. 15 min. czasu. Danie lekkie 
jak chmurka, na pewno nie przytyjesz :) Warto spróbować choć raz. A że sezon na truskawki 
własnie się rozpoczął, świetnie jest je tu wykorzystać.

Składniki:
250 g (1 szkl.) mleko spożywcze 2% tłuszczu (możesz użyć chudszego jeśli chcesz)
50 g (1szt.) jajo kurze
 5 g (1 łyżeczka) cukru/ laska wanilii
100 g (ok. 8 szt.) truskawek

Wykonanie:
1. Mleko zagotowałam z wanilią.
2. Białko i żółtko ubiłam oddzielnie z dodatkiem cukru.
3. Kładłam łyżką pianę z białek na gorące mleko, po chwili przekładałam na drugą stronę.
4. Wyjęłam kluseczki z białek na talerz, a mleko wlałam delikatnie na ubite żółtka.
5. Zupę "nic" wlałam do miseczki, na wierzch ułożyłam "chmurki" z białek i pokrojone truskawki.

Wartość odżywcza:
Energia - 245 kcal
Białko - 15 g
Tłuszcz - 10 g
Węglowodany - 26 g











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...