sobota, 7 czerwca 2014

Truskawkowe szaleństwo

Kolejny przepis z truskawkami w roli głównej. 
Pyszne, puszyste racuszki jogurtowe oczywiście z truskawkami :) Wykonanie nie jest trudne - łączysz wszystkie składniki i smażysz, dlatego zrób te racuszki. Może dzisiaj na obiad?

Składniki (8 racuszków - 2 porcje):
150 g (1 mała szt) jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 
100 g truskawek
50 g (1 szt.) jaja kurzego
10 g (2 łyżeczki) oleju rzepakowego
40 g (3 łyżki) mąki pszennej
40 g (3 łyżki) mąki żytniej 
ewentualnie: cukier, cynamon do posypania racuszków

Wykonanie:
1. Jogurt naturalny łączę z mąką i jajem.
2. Olej rzepakowy rozgrzewam na patelni.
3. Nakładam łyżką porcje racuszków, smażę z obu stron na niewielkim ogniu.
4. Kroję truskawki na mniejsze kawałki i układam na racuszkach.

Wartość odżywcza (8 racuszków - 2 porcje):
Energia - 530 kcal
Białko - 21 g
Tłuszcz - 19 g
Węglowodany - 74 g







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...