czwartek, 5 czerwca 2014

Zupa z młodej kapusty i ziemniaków

Świeża kapusta, ziemniaczki, świeży koperek prosto z ogrodu... Jak tylko masz chwilkę przygotuj tą zupę - myślę że Ci posmakuje jeśli jeszcze nie miałaś/ -eś możliwości spróbować.

Składniki (4 - 5 porcji):
400 g (4 duże szt.) młodych ziemniaków
400 g (1/4 główki) młodej kapusty
100 g włoszczyzny
100 g (2/3 filiżanki) mleka 2% tłuszczu (lub mniej jeśli wolisz)
50 g (1 mała szt.) cebuli
12 g (1 łyżka) oliwy z oliwek
5 g (1 łyżka) koperku
Przyprawy: szczypta soli, pieprz

Wykonanie:
1. Cebulę obieram, siekam, wrzucam na rozgrzaną oliwę.
2. Do zeszklonej cebuli dodaję poszatkowaną młodą kapustę, mieszam, zalewam wodą.
3. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, dodaję do kapusty.
4. Całość gotuję do miękkości, pod koniec zabielam mlekiem i doprawiam szczyptą soli i pieprzem.
5. Koperek siekam i dekoruję zupę.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia - 130 kcal
Białka - 4 g
Tłuszcz - 4 g
Węglowodany - 23 g










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...