wtorek, 2 września 2014

Zupa krem z cukinii

Sezon na cukinię w pełni, dlatego zabieram się za przygotowanie pyszności właśnie z cukinii. Postanowiłam że w pierwszym przepisie cukinia ma pływać - powstała więc 
pyszna zupa krem z cukinii.
 A Ty jak przygotowujesz krem z cukinią w roli głównej.

Składniki (ok. 2 - 3 porcje):
200 g (1 mała szt.) cukinii
100 g (1 duża szt.) ziemniaka
10 g (2 łyżeczki) oliwy z oliwek
25 g (1/2 małej szt.) cebuli
7 g (1 ząbek) czosnku
50 g (1/3 filiżanki) mleka 1,5% tłuszczu
20 g (2 płaskie łyżki) pestek dyni

Wykonanie:
1. Rozgrzewam w garnku oliwę, dodaję i rumienię posiekaną cebulę, czosnek, 
zmielony kminek i pieprz ziołowy.
2. Cukinię i ziemniaka kroję w kostkę, dodaję do cebuli, mieszam, 
zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości.
3. Gdy cukinia i ziemniaki zmiękną miksuję zupę i w razie konieczności (gdy jest zbyt gęsta) 
zalewam odrobiną wrzątku lub dodaję mleka.
4. Doprawiam do smaku szczyptą soli i pieprzem.
5. Na suchej patelni rumienię pestki dyni (lub słonecznika) i posypuję gotową zupę.

Wartości odżywcze (2 - 3 porcje):
Energia - 292 kcal
Białko - 10 g
Tłuszcz - 18 g
Węglowodany - 27 g










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...