poniedziałek, 2 września 2013

Pasta z bakłażana.

Dzisiejszy wpis będzie o bakłażanie, gdyż jest to najwyższy czas aby wylądował na naszych stołach. Bakłażan bogaty jest w: potas, magnez, wapń, żelazo czy fosfor. 
Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Choć jest ciężkostrawny raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na potrawę z bakłażanem w roli głównej.


PASTA Z BAKŁAŻANA

                        Składniki (4 porcje):                      
                                       





1 średni bakłażan
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
10 czarnych oliwek
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka natki pietruszki

Sposób wykonania:
1. Bakłażana pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na ok. 15-20 minut. Następnie opłucz bakłażana pod wodą i dokładnie osusz. Wymieszaj dokładnie z koncentratem pomidorowym, skrop oliwą z oliwek, wstaw do naczynia żaroodpornego i upiecz.
2. Upieczonego bakłażana przełóż do blendera, dodaj posiekane ząbki czosnku i natkę pietruszki, całość zmiksuj.
3. Oliwki posiekaj, dodaj do pasty.
4. Pastę nałóż na grzanki z pełnoziarnistego chleba.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...