sobota, 13 lutego 2016

Lunch box - kurczak w miodzie z makaronem ryżowym.

Korzystając z akcji promocyjnej jednego sklepu "Odkryj Azję w tydzień" zakupiłam mnóstwo produktów, z których będę teraz przygotowywać pyszności - znane przepisy w chudszej wersji oczywiście z obliczoną już kalorycznością :)
Jako pierwsze danie idealne na lunch proponuję kurczaka w glazurze miodowej z makaronem ryżowym w warzywach.

Składniki (1 porcja):

Kurczak w miodzie:
Kurczak podudzie - 80 g (1 sztuka)
Miód pszczeli - 5 g (1 łyżeczka)
Ostry sos paprykowy - 5 g (1 łyżeczka)
Olej sezamowy - 12 g (1 łyżka)
Sezam, nasiona - 3 g (1/2 łyżeczki)

Dodatki:
Makaron ryżowy - 25 g (1/4 opakowania)
Papryka czerwona i żółta - 50 g 
Sos sojowy - 5 g (1 łyżeczka)
Pędy bambusa, kiełki soi

Wykonanie:
1. Kurczaka nacieram w glazurze (miód, sos paprykowy, olej sezamowy), wstawiam do piekarnika na 45 minut, 180 stopni (proponuję zrobić od razu więcej sztuk, na jeden kawałek kurczaka szkoda nawet włączać piekarnik - większą ilość możesz mieć na dwa dni).
2. Makaron zalewać gorącą wodą, odstawiam na 5 minut aż zmięknie.
3. Paprykę podduszam z dodatkiem sosu sojowego, dodaję pędy bambusa i kiełki soi, doprawiam.








Wartość odżywcza (1 porcja):


11 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...