sobota, 23 sierpnia 2014

Banan zamiast chleba?

Jeśli nie mam ochoty jeść na śniadanie klasycznych kanapek z czymkolwiek - twarożkiem, serem czy szynką przygotowuję ciasto bananowe do posmarowania którego dodaję odrobinę dżemu lub wypijam szklankę kefiru. Taki zestaw z powodzeniem może posłużyć za poranny posiłek.

Składniki (8 porcji):
300 g (2 średnie szt.) bananów
220 g mąki pszennej typ 550 
120 ml oleju słonecznikowego
100 g cukru
100 g (2 szt.) jaj
6 g (1 łyżeczka) sody oczyszczonej
szczypta soli

Wykonanie:
1. Jaja ubijam z cukrem na sztywną pianę, dodaję rozgniecionego widelcem banana, 
wlewam olej, wsypuję sodę i sól. Mieszam ubijaczką.
2. Dodaję po łyżce przesianej mąki i dalej mieszam do uzyskania jednolitej masy.
3. Ciasto wylewam do formy i piekę ok. 60 - 90 min w temperaturze 130 stopni.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia - 290 kcal
Białko - 4,5 g
Tłuszcz - 16,5 g
Węglowodany - 32 g








2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...