niedziela, 12 stycznia 2014

Pasta z ciecierzycy

Składniki (2 porcje):
50g (0,5 szkl.) ciecierzycy
30g (2 łyżki) koncentratu pomidorowego
15g (1,1łyżki) oliwy z oliwek
7g (1 ząbek) czosnku
50g (1 mała) cebula
15g (1 plaster) cytryny
5g (1 łyżka) natki pietruszki

Przyprawy: szczypta soli 
(jeśli użyjemy ciecierzycy z puszki nie potrzeba już dodatku soli), 
pieprz, papryka ostra

Wykonanie:
1. Ciecierzycę ugotować do miękkości. Odcedzić. 
2. Dodać do soczewicy koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz sok z cytryny.
3. Całość zmiksować (jeśli pasta będzie zbyt gęsta 
można dodać odrobinę przegotowanej, ostudzonej wody)

Zastosowanie pasty z ciecierzycy: 
do kanapek, 
do nalesników/ wrapów, 
jako dipy do świeżych warzyw.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 porcja):
Energia: 175 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 8,5 g
Węglowodany: 20,5 g






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...