niedziela, 14 lutego 2016

Mus czekoladowy.

Dzisiejszy wpis z okazji Dnia Zakochanych nie należy do niskokalorycznych - a co tam! Zaznaczam, że po zjedzeniu tego musu konieczna jest niezła dawka aktywności fizycznej ;) 
Jak zjem idę na rower :p

Składniki (2 porcje):
Czekolada gorzka 80 % - 50 g (2 paseczki)
Jajo kurze - 50 g (1 sztuka)
Cukier Dark Muscovado - 5 g (1 łyżeczka)
Sól - szczypta
Pomarańcza - 50 g (kilka plastrów)

Wykonanie:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
2. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, żółtko połączyć z cukrem do uzyskania białego koloru.
3. Ostudzoną (ale płynną) czekoladę połączyć z żółtkiem, a następnie delikatnie z białkiem.
4. Deser zjeść od razu lub można wstawić do lodówki (będzie bardziej zastygnięty).




Na zdjęciu znajdują się dwie porcje.

Wartość odżywcza (1 porcja):


11 komentarzy:

  1. Zdecydowanie za malutko jest go w tej szklaneczce :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny a i tak tą porcją podzieliłam się z moją połówką ;) Kaloryczność musi się zgadzać! :p

      Usuń
  2. Świetny przepis. Wygląda bardzo apetycznie, a ilość w szklaneczce jak dla mnie idealna. Zaspokoi pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego, a jednocześnie nie będzie prawdziwą bombą kaloryczną. Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś, ktoś powiedział: "Czekolada nie tuczy, czekolada rozumie" ;)

      Usuń
  3. My dość często robimy mus czekoladowy ale Twój wygląda absolutnie świetnie z tymi cząstkami pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkie wariacje na temat musu czekoladowego :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasem trzeba sobie dogodzić czymś pysznym, a mus z pewnością jest obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolada z pomarańczą to zdecydowanie moje smaki ^^
    Podziwiam, nie wiem czy byłabym zdolna się podzielić takimi pysznościami :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...