czwartek, 18 grudnia 2014

Krem z selerów z grzankami.

Składniki (1 porcja): 
włoszczyzna - 50 g (3 łyżki)
seler korzeniowy - 80 g (2 cienkie plastry)
seler naciowy - 20 g (1/2 łodyżki)
cebula - 25 g (1/2 małej szt.)
masło klarowane - 6 g (1 łyżeczka)
grzanki - 25 g (1/2 cienkiej kromki) - opcjonalnie
Przyprawy: sok z cytryny, pieprz biały, szczypta soli

Wykonanie:
1. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle.
2. Do cebuli dodać pokrojoną/ startą na tarce włoszczyznę oraz 
pokrojony na mniejsze kawałki seler korzeniowy i seler naciowy.
3. Składniki zalać wrzącą wodą, gotować do miękkości. 
4. Gdy składniki zupy zmiękną, zmiksować na gładki krem 
(w razie potrzeby dolać przegotowanej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję)
5. Doprawić do smaku.
6. Grzanki przygotować na patelni bez dodatku tłuszczu.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia - 180 kcal
Białko - 4,8 g
Tłuszcz - 6,9 g
Węglowodany - 30 g





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...