Kiedyś nie jadło się tak często dyni jak to jest w chwili
obecnej. Coraz częściej sięgamy po nią
i kombinujemy jakie pyszne danie
stworzyć. A że dynia ma mało kalorii i cenny
dla naszego zdrowia beta-karoten
zdecydowanie będę ją polecać wszystkim, a zwłaszcza tym na diecie
odchudzającej. Ja już zachomikowałam nasiona i będę mieć swoją własnoręcznie
wyhodowaną :) Szkoda że dopiero za rok...
Składniki (4 - 5 porcji):
(500 g ) 1/2 średniej dyni
(50 g) 1 mała cebula
(7 g ) 1 ząbek czosnku
(12 g) 1 łyżka oliwy z oliwek
(25 g) 1 łyżka pestek dyni
Przyprawy: ostra papryka w proszku, kminek zmielony, kurkuma,
cynamon, imbir, pieprz, szczypta soli
Wykonanie:
1. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oliwie.
2. Dodać posiekany czosnek, zeszklić.
3. Dodać obraną, oczyszczoną dynię, zalać wodą i gotować do miękkości.
4. Zmiksować, doprawić pieprzem i szczyptą soli.
5. Posypać zrumienionymi na patelni bez dodatku tłuszczu pestkami dyni/ słonecznika.
Wartość odżywcza (1 porcja):
Energia - 75 kcal
Białko - 2,25 g
Tłuszcz - 5 g
Węglowodany - 7,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz