Pomimo tego że śniegu jak nie było tak nie ma to i tak ogrzać się można a nawet trzeba, dlatego polecam tą zupę na chłodniejszy dzień.
Składniki (1 porcja):
Fasola mała - 45 g (3 łyżki)
Pomidory w puszce - 100 g (1/4 puszki)
Marchew - 25 g (1/2 małej sztuki)
Seler - 25 g (1 plaster)
Cebula - 15 g (1/4 małej sztuki)
Czosnek - 7 g (1 ząbek)
Ser typu greckiego - opcjonalnie
Przyprawy: pieprz, ostra papryka, kolendra/ pietruszka natka
Wykonanie:
1. Fasolę namocz na kilka godzin i gotuj do miękkości.
2. Obierz i pokrój marchew oraz selera, dodaj do fasoli - ugotuj do miękkości.
3. Cebulę i czosnek obierz, pokrój i zeszklij na oliwie, dodaj do zupy razem z pomidorami.
4. Całość zagotuj, dopraw do smaku.
Wartość odżywcza (1 porcja):
Przepis wziął udział w akcji:
Bardzo ciekawa zupka i niezwykle apetyczna :-)
OdpowiedzUsuńZamiast naszej fasolki po bretońsku :)
UsuńJa właśnie dopiero co zrobiłam taką bardziej polska fasolową, z kiełbaską zamiast sera feta, tak dla męża, żeby nie marudził. Ale taka też musi być pycha! Wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńO tak, taką polską uwielbiam :)
UsuńRobię z trochę innego przepisu, ale Twoja wersja też mi się podoba. Pyszna zupa :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Pracy niewiele, więc można robić na wiele sposobów.
UsuńUwielbiamy w taki sposób się ogrzewać :D
OdpowiedzUsuńWszelkie zupy, gulasze itp - uwielbiam!
UsuńAle się zrobiłam głodna:) Wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńCudny, smakowity blog!!!
moc uścisków na nowy tydzień przesyłam:)
Dzięki ślicznie. Buziaki!
UsuńDziś trafiłaś w 100 % w moje gusta bo uwielbiam kuchnię grecką :)
OdpowiedzUsuń:) Super!
UsuńWspaniała :D
OdpowiedzUsuńDzięki. Od Ciebie to usłyszeć to jak miód na uszy ;)
UsuńZdrowie na talerzu to coś, co lubię najbardziej :D
OdpowiedzUsuńWarzywa i strączkowe - samo zdrowie ;;)
Usuńaż się głodna zrobiłam:) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńTradycyjnie zapraszam do siebie :)
wygląda pysznie, grecka kuchnia jest mi obda (jadam tylko sałatkę) więc muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńO koniecznie, danie jest na prawdę szybkie i smaczne.
UsuńCiekawy pomysł na inne wykorzystanie fasoli. Masz super blog. Będę wpadał tu częściej. Obserwuję! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńO tak, by było szybciej można wykorzystać konserwową - wówczas dodaję mniej soli do potrawy lub w ogóle. Odwiedzam też i Ciebie ;)
UsuńTakie zupy lubię. Na pewno by mi smakowała! :-)
OdpowiedzUsuńNamawiam do przygotowania ;)
Usuń<3 <3 <3 Kocham kuchnię grecką i tę zupę :)
OdpowiedzUsuńTrochę ponad 100 kalorii, a tyle pyszności
OdpowiedzUsuń