Kolejny przepis z truskawkami w roli głównej.
Pyszne, puszyste racuszki jogurtowe oczywiście z truskawkami :) Wykonanie nie jest trudne - łączysz wszystkie składniki i smażysz, dlatego zrób te racuszki. Może dzisiaj na obiad?
Składniki (8 racuszków - 2 porcje):
150 g (1 mała szt) jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
100 g truskawek
50 g (1 szt.) jaja kurzego
10 g (2 łyżeczki) oleju rzepakowego
40 g (3 łyżki) mąki pszennej
40 g (3 łyżki) mąki żytniej
ewentualnie: cukier, cynamon do posypania racuszków
Wykonanie:
1. Jogurt naturalny łączę z mąką i jajem.
2. Olej rzepakowy rozgrzewam na patelni.
3. Nakładam łyżką porcje racuszków, smażę z obu stron na niewielkim ogniu.
4. Kroję truskawki na mniejsze kawałki i układam na racuszkach.
Wartość odżywcza (8 racuszków - 2 porcje):
Energia - 530 kcal
Białko - 21 g
Tłuszcz - 19 g
Węglowodany - 74 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz