Składniki (2 porcje):
50g (0,5 szkl.) ciecierzycy
30g (2 łyżki) koncentratu pomidorowego
15g (1,1łyżki) oliwy z oliwek
7g (1 ząbek) czosnku
50g (1 mała) cebula
15g (1 plaster) cytryny
5g (1 łyżka) natki pietruszki
Przyprawy: szczypta soli
(jeśli użyjemy ciecierzycy z puszki nie potrzeba już dodatku soli),
pieprz, papryka ostra
Wykonanie:
1. Ciecierzycę ugotować do miękkości. Odcedzić.
2. Dodać do soczewicy koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz sok z cytryny.
3. Całość zmiksować (jeśli pasta będzie zbyt gęsta
można dodać odrobinę przegotowanej, ostudzonej wody)
Zastosowanie pasty z ciecierzycy:
do kanapek,
do nalesników/ wrapów,
jako dipy do świeżych warzyw.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 porcja):
Energia: 175 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 8,5 g
Węglowodany: 20,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz