Pisałam już o propozycji na śniadanie, które ma 350 kcal (o tutaj). Teraz czas przyszedł na obiad. Oczywiście nie jest powiedziane że musisz tyle zjeść ile znajduje się na zdjęciu poniżej,
a co najważniejsze że tyle potrzebuje Twój organizm.
Niemniej jednak spróbuj tego dania bo jest pyszne.
Semolina to jedna z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąki pszennej. Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren pszenicy durum -Triticum durum a pochodzi z terenów
południowo-zachodniej i środkowej Azji.
Z pszenicy durum produkuje się kaszę kus kus i mąkę semolinę.
Semolina zawiera wiele witamin jak: witaminy z grupy B, witaminę E czy kwas foliowy oraz składników mineralnych jak: żelazo, wapń, fosfor, potas, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy.
Ciekawostki o semolinie:
- makaron z semoliny nie skleja się, pozostaje al dente.
- kaloryczność jej sięga podobnie jak u pozostałych makaronów – ok. 360 kcal
- semolina wolno się wchłania, więc zapewnia uczucie sytości na dłużej
- możesz zrobić z niej danie na słono (np. dodając warzyw) jak i na słodko (np. dodając owoców)
- jest łatwo dostępnym i szybkim źródłem energii
- usprawnia funkcje układu odpornościowego i nerwowego
Składniki (1 porcja):
80 g makaronu bezjajecznego z semoliny
200 g (3 paski o grubości 1,5 cm) dyni
45 g (3 średnie szt.) pieczarek - opcjonalnie
25 g (1/2 małej szt.) cebuli
5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek)
50 g (1/3 małego kubeczka) jogurtu naturalnego
15 g (1 łyżka) startego sera żółtego - opcjonalnie
Przyprawy: po 1/3 łyżeczki imbir, cynamon, rozmaryn, 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
1. Zagotować wodę na makaron. Ugotować makaron al dente.
2. Dynie, pieczarki obrać, pokroić: dynię w kostkę a pieczarki w ćwiartki.
3. Rozgrzać oliwę na patelni i zrumienić dynię.
Dodać pieczarki i pokrojoną cebulę. Zeszklić.
4. Dodać przyprawy oraz kilka łyżek wody z gotującego się makaronu.
Dolewać wodę w miarę potrzeby do momentu aż dynia zmięknie.
5. Na koniec zabielić jogurtem naturalnym.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia - 450 kcal
Białko - 17,5 g
Tłuszcz - 11 g
Węglowodany - 78 g
200 g (3 paski o grubości 1,5 cm) dyni
45 g (3 średnie szt.) pieczarek - opcjonalnie
25 g (1/2 małej szt.) cebuli
5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek)
50 g (1/3 małego kubeczka) jogurtu naturalnego
15 g (1 łyżka) startego sera żółtego - opcjonalnie
Przyprawy: po 1/3 łyżeczki imbir, cynamon, rozmaryn, 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
1. Zagotować wodę na makaron. Ugotować makaron al dente.
2. Dynie, pieczarki obrać, pokroić: dynię w kostkę a pieczarki w ćwiartki.
3. Rozgrzać oliwę na patelni i zrumienić dynię.
Dodać pieczarki i pokrojoną cebulę. Zeszklić.
4. Dodać przyprawy oraz kilka łyżek wody z gotującego się makaronu.
Dolewać wodę w miarę potrzeby do momentu aż dynia zmięknie.
5. Na koniec zabielić jogurtem naturalnym.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia - 450 kcal
Białko - 17,5 g
Tłuszcz - 11 g
Węglowodany - 78 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz