Sezon na cukinię w pełni, dlatego zabieram się za przygotowanie pyszności właśnie z cukinii. Postanowiłam że w pierwszym przepisie cukinia ma pływać - powstała więc
pyszna zupa krem z cukinii.
A Ty jak przygotowujesz krem z cukinią w roli głównej.
Składniki (ok. 2 - 3 porcje):
200 g (1 mała szt.) cukinii
100 g (1 duża szt.) ziemniaka
10 g (2 łyżeczki) oliwy z oliwek
25 g (1/2 małej szt.) cebuli
7 g (1 ząbek) czosnku
50 g (1/3 filiżanki) mleka 1,5% tłuszczu
20 g (2 płaskie łyżki) pestek dyni
Wykonanie:
1. Rozgrzewam w garnku oliwę, dodaję i rumienię posiekaną cebulę, czosnek,
zmielony kminek i pieprz ziołowy.
2. Cukinię i ziemniaka kroję w kostkę, dodaję do cebuli, mieszam,
zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości.
3. Gdy cukinia i ziemniaki zmiękną miksuję zupę i w razie konieczności (gdy jest zbyt gęsta)
zalewam odrobiną wrzątku lub dodaję mleka.
4. Doprawiam do smaku szczyptą soli i pieprzem.
5. Na suchej patelni rumienię pestki dyni (lub słonecznika) i posypuję gotową zupę.
Wartości odżywcze (2 - 3 porcje):
Energia - 292 kcal
Białko - 10 g
Tłuszcz - 18 g
Węglowodany - 27 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz