Wiosnę witamy przepysznym, chrupiącym groszkiem z nasionami słonecznika. Doskonały dodatek do drugiego dania/ lunchu. Podczas jego przygotowania na pewno się nie zmęczymy
- wystarczy max. 10 minut! Pyszne danie jedynie z trzech składników.
Groszek zielony jest źródłem białka roślinnego, natomiast nasiona słonecznika - cennych kwasów tłuszczowych. Masło natomiast dostarczy retinolu i witaminy D. Wegetarianie masło mogą zamienić na oliwę z oliwek.
Składniki (1 porcja):
100 g (ok. 1/4 opakowania) groszku zielonego - o tej porze roku użyj mrożonego
6 g (1 łyżeczka) masła - zwróć uwagę na skład
15 g (1 łyżka) - nasion słonecznika
Wykonanie:
1. Groszek zielony wrzuć na wrzątek i gotuj kilka minut, ale tak by pozostał chrupiący.
2. Groszek odcedź i jeszcze ciepły połącz z masłem.
3. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni i wymieszaj z groszkiem.
Smacznego!
Wartość odżywcza:
Eenergia - 130 kcal
Białko - 5,6 g
Tłuszcz - 8,7 g
Błonnik pokarmowy - 3,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz