Składniki (4 porcje):
250 g (1/2 opakowania) mrożonego kalafiora
300 g (3 średnie szt.) ziemniaków
50 g (1 mała) cebula
6 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
6 g (1 łyżeczka) masła
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, szczypta soli.
Wykonanie:
1. Oliwę rozgrzać w garnku, zrumienić pokrojoną cebulę.
2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie jak, gdyż będą zmiksowane), dodać do cebuli.
3. Ziemniaki wraz z cebulą zalać wrzącą wodą.
4. Dodać pokrojonego na mniejsze różyczki kalafiora oraz przyprawy.
5. Gotować do miękkości, zmiksować (przed zmiksowaniem wyjąć z zupy
ziele angielskie i listek laurowy).
Zjeść z nasionami słonecznika lub pestkami dyni.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 porcja):
Energia - 90 kcal
Białko - 2,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz