środa, 22 stycznia 2014

Delikatna zupa krem ziemnaczano - kalafiorowa

Składniki (4 porcje):
250 g (1/2 opakowania) mrożonego kalafiora 
300 g (3 średnie szt.) ziemniaków
50 g (1 mała) cebula
6 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
6 g (1 łyżeczka) masła
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, szczypta soli.

Wykonanie:
1. Oliwę rozgrzać w garnku, zrumienić pokrojoną cebulę.
2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie jak, gdyż będą zmiksowane), dodać do cebuli. 
3. Ziemniaki wraz z cebulą zalać wrzącą wodą.
4. Dodać pokrojonego na mniejsze różyczki kalafiora oraz przyprawy.
5. Gotować do miękkości, zmiksować (przed zmiksowaniem wyjąć z zupy 
ziele angielskie i listek laurowy).
Zjeść z nasionami słonecznika lub pestkami dyni.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 porcja):
Energia - 90 kcal
Białko - 2,5 g
Tłuszcz - 3 g
Węglowodany - 15 g






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...