środa, 9 września 2015

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego.

"Batonik FITwaróg"

Składniki (na 2 batoniki):

Ser twarogowy chudy - 100 g (0,5 małej kostki)
Mleko pełne, w proszku - 20 g (2 łyżki)
Miód pszczeli - 15 g (1 łyżka)
Masło extra - 12 g (1 łyżka)
Wiórki kokosowe - 12 g (1 łyżka)
Sok z cytryny - 30 g (2 plasterki)

Wykonanie:

1. Masło rozpuszczam w garnku, dodaję wiórki kokosowe oraz miód i cytrynę a następnie 
dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia.
2. Ser twarogowy mieszam dokładnie z mlekiem w proszku przy pomocy łyżki a następnie łączę 
przy pomocy łyżki ze składnikami z garnka (masłem, wiórkami i miodem).
3. Masę twarogową przekładam na talerzyk wyłożony papierem i nożem wyrównuje brzegi 
tak aby uformować zgrabne batoniki (powinny wyjść dwie sztuki, jak na zdjęciu poniżej).
4. Gotowy batonik Fitwaróg wstawiam do lodówki na kilka godzin (można na noc).
5. Fitwaróg zjadam na śniadanie lub zabieram ze sobą do pudełeczka 
(można do pojemnika na zimne przekąski).

"Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają białko stanowiące podstawowy element budulcowy naszego organizmu."







Wartość odżywcza:

wtorek, 8 września 2015

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego.

"Twarogowe FITrufle".

Składniki:

Ser twarogowy półtłusty - 100 g (0,5 małej kostki)
Mleko pełne, w proszku - 25 g (2,5 łyżki)
Owoce goji (lub rodzynki) - 3 g (0,5 łyżeczki)
Miód pszczeli - 30 g (2 łyżki)
Cukier puder - 3 g (0,5 łyżeczki)
Kakao - 3 g (0,5 łyżeczki)


Wykonanie:

1. Ser twarogowy mieszam dokładnie z mlekiem w proszku i miodem przy pomocy łyżki. 
2. Przy pomocy łyżeczki napieram porcję FitTrufli, przekładam na dłoń, robię wgłębienie palcem, wkładam owoc goji lub rodzynkę i obtaczam masą mleczno - twarogową.
3. Uformowane FitTrufle obtaczam raz w cukrze pudrze, raz w kakao.
4. Gotowe FitTrufle układam na talerzyku i wstawiam do lodówki na kilka godzin (można na noc).
5. FitTrufle zjadam na śniadanie lub zabieram ze sobą do pudełeczka 
(można do pojemnika na zimne przekąski).

"Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są źródłem cennego wapnia odpowiedzialnego za właściwy rozwój kości."










Wartość odżywcza:



Tarta z pomidorami i serem Feta.

Cudownie dostać koszyczek słodkich, ledwo co zebranych pomidorków koktajlowych. Uwielbiam takie podarunki ;) Poza tym że pomidorki chrupałam przy każdym posiłku 
to jeszcze postanowiłam wykorzystać je do tarty.
Podczas przygotowywania tarty nie wysilam się zbytnio ze składnikami. Jest to danie, do którego komponuje farsz z produktów dostępnych w lodówce. Tym razem do połączenia pomidorków 
dodałam ser typu Feta.

Składniki (na 6 porcji):

Na ciasto:
Masło extra - 150 g (3/4 kostki)
Mąka pszenna typ 550 - 250 g (1,5 szklanki)
Jajo kurze całe - 50 g (1 sztuka)
Sól - szczypta
(groch, fasola do obciążenia ciasta)

Na farsz:
Jajo kurze całe - 100 g (2 sztuki)
Ser typu Feta - 200 g (3/4 kostki)
Pomidory koktajlowe - 250 g (kilkanaście sztuk)
Przyprawy (dowolnie): czosnek, zioła prowansalskie, cząber, pietruszka

Wykonanie:

Ciasto:
1. Masło, mąkę i jajo przekładam do miski, dokładnie mieszam składniki ręką, a następnie szybko zagniatam.
2. Formę do (26 cm) tarty lekko smaruję masłem. Zagniecione ciasto rozwałkowuje i układam w formie formując brzegi (tak aby farsz nie wypłynął). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do lodówki
 na 10 - 15 minut.
3. Wyciągam ciasto z lodówki, układam folię lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypuję groch aby obciążyć ciasto. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach C.

Farsz:
1. Jaja wbijam do miski, ser Feta wkrawam do jajek, dodaje zioła i łączę składniki.
2. Gotowy farsz przekładam na zrumienione ciasto (usuwając wcześniej papier z grochem), nadziewam pomidorkami.
4. Całość zapiekam ponownie, tym razem ok. 20 - 30 minut w 180 stopniach C.







Wartość odżywcza:

Ten przepis wziął udział w akcji:

              
                                                Link do akcji: Warzywapsiankowate
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...