niedziela, 26 lipca 2015

Płatki jęczmienne z czereśniami i bananem.

Oto kolejna propozycja na fit śniadanie. Na pewno nie jest czasochłonne 
jak może się wydawać. Jego przygotowanie trwa mniej więcej tyle samo ile przygotowanie 
kanapek z serem czy wędliną. 
Zrób inne śniadanie niż zawsze - kanapki zjesz innym razem :)

Składniki:
Mleko spożywcze 2% tłuszczu - 250 ml (1 szklanka)
Płatki jęczmienne - 50 g (5 łyżek)
Banan - 100 g (1 mała szt.)
Czereśnie - 150 g (1 szklanka)


Wykonanie:
1. Płatki gotuję na mleku ok. 5 minut. Przelewam do miseczki.
2. Kroję owoce i układam na ugotowanych płatkach.

Wartość odżywcza:













sobota, 25 lipca 2015

Orzeźwiający koktajl z bananem i mango.

Składniki:
Mleko spożywcze 2% tłuszczu - 200 ml (niepełna szklanka)
Banan - 100 g (1 mała szt.)
Melon - 100 g (kilka plastrów)
Pomarańcza - 50 g (3 plastry)

Wykonanie:
1. Owoce miksuje z mlekiem, na koniec wyciskam sok z pomarańczy.

Wartość odżywcza:






piątek, 24 lipca 2015

Kanapki z serkiem i truskawkami.

Niestety, to już koniec sezonu na truskawki. Jeśli jeszcze uda Ci się je dostać łap przepis na szybkie drugie śniadanie. Standardowo podaję kaloryczność oraz zawartość białka, tłuszczy i węglowodanów w tym posiłku - nie musisz już obliczać :)

Składniki:
Chleb mieszany z nasionami słonecznika - 60 g (2 kromki)
Serek twarogowy homogenizowany, naturalny - 40 g (2 łyżki)
Truskawki - 100 g (kilka szt.)

Wykonanie:
1. Kanapki smaruje serkiem, na wierzch kroję truskawki.

Wartość odżywcza:









czwartek, 23 lipca 2015

Malinowy koktajl z chia.

Blogi przepełnione są ostatnio przepisami z użyciem nasion chia, dlatego postanowiłam że i u mnie nie powinno ich zabraknąć :) Mój pomysł na to cudo poniżej. Możesz także skorzystać z opcji zaproponowanej przez Kulinarną Maniusię o tutaj -> kliknij

Składniki:
Nasiona chia - 20 g (ok. 2 łyżki)
Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu - 150 g (1 filiżanka)
Maliny - 50 g (garść)

Wykonanie:
1. Nasiona chia zalewam mlekiem i odstawiam na kilka min. 
Mieszam i zostawiam w lodówce na ok. 2-3 godziny.
2. Maliny miksuję z odrobiną mleka, wylewam na napęczniałe nasiona chia.

Wartość odżywcza:











środa, 22 lipca 2015

Makaron z musem z truskawek.

Składniki:
Makaron bezjajeczny - 100 g (1/5 opakowania)
Truskawki - 150 g (1 szklanka)
Cukier/ miód - 6 g
Migdały, płatki - 10 g (1 płaska łyżka)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 30 g (2 łyżki)

Wykonanie:
1. Truskawki miksuję na puszystą masę z cukrem/ miodem i jogurtem, 
łączę z ugotowanym al dente makaronem.

Wartość odżywcza:






wtorek, 14 lipca 2015

Płatki jęczmienne z jagodami.

Składniki:
Mleko 1,5% tłuszczu - 300 g (1,4 szklanki)
Płatki jęczmienne - 50 g (5 łyżek)
Czarne jagody - 200 g (1,5 szklanki)

Wykonanie:
1. Płatki gotuję na mleku ok. 3 - 5 min.
2. Na gotowe płatki wysypuję jagody.

Wartość odżywcza:
















Ryż z sosem truskawkowym.

Składniki:
Ryż biały - 50 g (5 płaskich łyżek)
Truskawki - 250 g (1,5 szklanki)
Mleko 1,5 % tłuszczu - 300 ml (1,4 szklanki)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 30 g (2 łyżki)

Wykonanie:
1. Ryż gotuję na mleku, stale mieszając aby się nie przypalił.
2. Truskawki miksuję z jogurtem i polewam ugotowany ryż.

Wartość odżywcza:








piątek, 10 lipca 2015

Pikantny makaron ze szparagami.

Składniki:
Szparagi - 250 g (pół pęczka)
Makaron pikantny - 80 g 
Szynka szwarcwaldzka - 30 g (2 plastry)
Oliwa z oliwek - 12 g (1 łyżka)

Wykonanie:
1. Ze szparagów usuwam zdrewniałe części, kroję na mniejsze kawałki
i gotuje na parze kilka min.
2. Zagotowuje makaron al dente i łącze ze szparagami i szynką.
3. Całość skrapiam oliwą.

Wartość odżywcza:











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...