sobota, 23 sierpnia 2014

Banan zamiast chleba?

Jeśli nie mam ochoty jeść na śniadanie klasycznych kanapek z czymkolwiek - twarożkiem, serem czy szynką przygotowuję ciasto bananowe do posmarowania którego dodaję odrobinę dżemu lub wypijam szklankę kefiru. Taki zestaw z powodzeniem może posłużyć za poranny posiłek.

Składniki (8 porcji):
300 g (2 średnie szt.) bananów
220 g mąki pszennej typ 550 
120 ml oleju słonecznikowego
100 g cukru
100 g (2 szt.) jaj
6 g (1 łyżeczka) sody oczyszczonej
szczypta soli

Wykonanie:
1. Jaja ubijam z cukrem na sztywną pianę, dodaję rozgniecionego widelcem banana, 
wlewam olej, wsypuję sodę i sól. Mieszam ubijaczką.
2. Dodaję po łyżce przesianej mąki i dalej mieszam do uzyskania jednolitej masy.
3. Ciasto wylewam do formy i piekę ok. 60 - 90 min w temperaturze 130 stopni.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia - 290 kcal
Białko - 4,5 g
Tłuszcz - 16,5 g
Węglowodany - 32 g








czwartek, 14 sierpnia 2014

Pomysł na kaszę gryczaną.

Jeśli chcesz szybko przygotować obiad spróbuj tego dania. Wystarczy kilka składników i gotowe! Z powodzeniem możesz też zjeść kaszę gryczaną w tym wydaniu na kolację. 

Składniki:
Kasza gryczana - 40 g
Oliwa z oliwek - 12 g (1 łyżka)
Kalarepa - 65 g (1/3 szt.)
Pomidor - 200 g (1 duża szt.)
Ser mozzarella - 25 g (1 plaster)
Rukola - kilka listków
przyprawy: pieprz ziołowy, kminek mielony, cząber, szczypta soli

Wykonanie:
1. Zagotuj kaszę, odcedź.
2. Obierz kalarepę, pokrój w kostkę, zrumień na oliwie z dodatkiem przypraw.
3. Połącz kalarepę z ugotowaną kaszą i pokrojonym na mniejsze kawałki pomidorem.
4. Dodaj na wierzch ser mozzarella i kilka listków rukoli.


Wartości odżywcze:
Energia - 345 kcal
Białko - 14 g
Tłuszcz - 18 g
Węglowodany - 38 g





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...