niedziela, 15 września 2013

Zapiekany bakłażan faszerowany.

Zapraszam do przygotowania pysznego bakłażana zapiekanego z ryżem i serem mozzarella z dodatkiem suszonych pomidorów.

Składniki (na 1 porcję):
1/2 bakłażana 
1/2 czerwonej cebuli
2 plastry suszonego pomidora (lub 1 świeży)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 plasterki sera mozzarella

Sposób wykonania:
1. Bakłażana przekrój na pół, posyp solą i odstaw na ok. 15-20 minut. Następnie opłucz bakłażana pod wodą i dokładnie osusz. 
2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oleju rzepakowym.
3. Ryż ugotuj na sypko, a następnie połącz z cebulą i pokrojonymi drobno plastrami pomidora suszonego.
4. Farszem napełnij bakłażana a następnie zapiecz ok. 30 min.
5. Pod koniec pieczenia ułóż na wierzch ser mozzarella aby lekko się roztopił.




wtorek, 10 września 2013

Racuszki z kaszy manny z sosem z rabarbaru

W dzisiejszym poście chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszne, lekkie racuszki z kaszy manny z dodatkiem sosu z rabarbaru. Racuszki te możemy przygotować na śniadanie, obiad lub kolację. Z powodzeniem zastąpią nam monotonne kanapki z serem czy wędliną. Przygotujcie je dla swoich bliskich i podzielcie się informacją czy smakowały. No to zaczynamy :)

RACUSZKI Z KASZY MANNY Z SOSEM Z RABARBARU

Składniki:
3 łyżki kaszy manny
1 szklanka mleka
1 jajo 
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 laski rabarbaru
1/2 łyżeczki cukru pudru lub cynamon

Wykonanie:
  • Połowę mleka zagotuj, resztę wymieszaj z kaszą manną. Gdy mleko się zagotuje, dodaj kaszę mannę i ponownie zagotuj. Odstaw do wystygnięcia.
  • Gdy masa na racuszki ostygnie, dodaj żółtko. Białko ubij i delikatnie połącz z masą z kaszy manny.
  • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj łyżką masę, usmaż racuszki z obu stron.
  • W oddzielnym garnku ugotuj obrany i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar (ok. 5 - 8 min.), a następnie zmiksuj.
  • Gotowe racuszki przełóż na talerz, polej sosem z rabarbaru i oprósz cukrem pudrem lub cynamonem.

Smacznego!






niedziela, 8 września 2013

Pesto z orzechami włoskimi.

Jego gorzki smak nie każdemu przypada do gustu, jednak odpowiednie zestawienie w potrawach dostarczy porcję witamin i minerałów. Orzech włoski zawiera bowiem znaczną ilość witaminy E, która jest antyutleniaczem walczącym z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy starzenia się. Bogaty jest także w magnez, który odgrywa pozytywna rolę w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Jednak na największą uwagę zasługują obecne w orzechach kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone, obniżające stężenie cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). 
Obecność w naszym menu orzecha włoskiego zdecydowanie podniesie ilość błonnika pokarmowego, korzystnego dla pracy jelit.

Wersja pesto, którą przygotowuje, wówczas gdy mam dostęp do świeżych orzechów

Pesto z orzechami włoskimi

Składniki (2 porcje):

3 łyżki oliwy z oliwek
pół doniczki liści bazylii
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka startego sera żółtego
1/2 ząbka czosnku
opcjonalnie: 1 łyżeczka nasion słonecznika

Całość miksujemy :)





poniedziałek, 2 września 2013

Pasta z bakłażana.

Dzisiejszy wpis będzie o bakłażanie, gdyż jest to najwyższy czas aby wylądował na naszych stołach. Bakłażan bogaty jest w: potas, magnez, wapń, żelazo czy fosfor. 
Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Choć jest ciężkostrawny raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na potrawę z bakłażanem w roli głównej.


PASTA Z BAKŁAŻANA

                        Składniki (4 porcje):                      
                                       





1 średni bakłażan
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
10 czarnych oliwek
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka natki pietruszki

Sposób wykonania:
1. Bakłażana pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na ok. 15-20 minut. Następnie opłucz bakłażana pod wodą i dokładnie osusz. Wymieszaj dokładnie z koncentratem pomidorowym, skrop oliwą z oliwek, wstaw do naczynia żaroodpornego i upiecz.
2. Upieczonego bakłażana przełóż do blendera, dodaj posiekane ząbki czosnku i natkę pietruszki, całość zmiksuj.
3. Oliwki posiekaj, dodaj do pasty.
4. Pastę nałóż na grzanki z pełnoziarnistego chleba.

Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...